2014. április 17., csütörtök

A jujubáról

A közönséges jujuba vagy más néven kínai datolya, zsidótövis, vagy jujubacserje egy Kínából származó lombhullató fa. Ma már a Földközi-tenger partvidékén mindenhol elterjedt. Védett fekvésben nálunk is áttelel. Kisebb méretű fa, 6-8 m magasra nő meg. Tudományos elnevezése: Ziziphus jujuba, Kínában suan-zao néven ismert. A Rhamnaceae (bengefélék) család tagja. Kínában már 4000 éve eszik a terméseit és gyógynövényként a növény más részeit is hasznosítják.

Apró sárgás virágai bogernyőben nyílnak
forrás: www.fragrantpathseeds.com

Csonthéjas termése október-novemberben érik
forrás: www.e.zqqiz.com

forrás: www.lecooke.com

Jujuba szüret
forrás: www.imagejuicy.com

forrás: www.icdp.ro

Aszalt termések
forrás: www.rhxd.en.alibaba.com

Mézes jujuba
forrás: www.amoronia.blogspot.com

A jujuba termései fogyaszthatóak nyersen, aszalva, mézben, cukorban főzve, süteményekbe, kenyérbe sütve. Az aszalt gyümölcsből főzet (tea) is készíthető. Ez rekedtségre, garatgyulladásra jó gyógyír. Köptetőszerként is használható. Gyulladásgátló, baktériumölő hatása is van. A jujuba evésnek nincsenek mellékhatásai.

Nálunk az aszalt mézes jujuba kapható
fotó: Banga Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése