A közönséges jujuba vagy más néven kínai datolya, zsidótövis, vagy jujubacserje egy Kínából származó lombhullató fa. Ma már a Földközi-tenger partvidékén mindenhol elterjedt. Védett fekvésben nálunk is áttelel. Kisebb méretű fa, 6-8 m magasra nő meg. Tudományos elnevezése: Ziziphus jujuba, Kínában suan-zao néven ismert. A Rhamnaceae (bengefélék) család tagja. Kínában már 4000 éve eszik a terméseit és gyógynövényként a növény más részeit is hasznosítják.
Apró sárgás virágai bogernyőben nyílnak
forrás: www.fragrantpathseeds.com
Csonthéjas termése október-novemberben érik
forrás: www.e.zqqiz.com
forrás: www.lecooke.com
Jujuba szüret
forrás: www.imagejuicy.com
forrás: www.icdp.ro
Aszalt termések
forrás: www.rhxd.en.alibaba.com
Mézes jujuba
forrás: www.amoronia.blogspot.com
A jujuba termései fogyaszthatóak
nyersen, aszalva, mézben, cukorban főzve, süteményekbe, kenyérbe
sütve. Az aszalt gyümölcsből főzet (tea) is készíthető. Ez
rekedtségre, garatgyulladásra jó gyógyír. Köptetőszerként is
használható. Gyulladásgátló, baktériumölő hatása is van. A jujuba evésnek nincsenek
mellékhatásai.
Nálunk az aszalt mézes jujuba kapható
fotó: Banga Szilvia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése