2014. július 10., csütörtök

Ligetszépe

A ligetszépe fajok az Onagraceae (ligetszépefélék) családba tartoznak. Nagyméretű, dekoratív, négyszirmú virágaik vannak. Egy részük gyógynövény, más részük kerti dísznövényként ismert. Európában eredetileg nem őshonos, több száz évvel ezelőtti, behurcolt fajok Észak-Amerikából. Kedvelik a romtalajú termőhelyeket.

Oenothera biennis – parlagi ligetszépe
Régebbi nevén Oenothera muricata.
Kétnyári növény, az első évben tőlevélrózsát fejleszt, a második évben hozza a virágait, az 50-100 cm magas szárakon. Virágai élénksárgák, illatosak, 8 cm átmérőjűek, az esti órákban nyílnak. Júniustól októberig virágzik. Vadon nálunk is előfordul, ma már európai elterjedésű faj, gyomtársulásokban, ártereken gyakori.

forrás: www.isidreb.wordpress.com

forrás: www.florapittsburghensis.wordpress.com

forrás: www.unstuff.blogspot.com

Gyógynövényként a virágzó hajtások leveleit (Oenotherae folium) és a magját (Oenotherae semen) gyűjtik. A magból hidegen sajtolással állítják elő az értékes gamma-linolénsavat tartalmazó ligetszépemag olajat (Oleum oenotherae). Ősszel gyűjtheted a gyökereket (Oenotherae radix), melyek ehetőek. Savanyítva salátákba teheted, vagy leforrázva is ehető. Íze a paszternákra hasonlít, édeskés. A gyökérnek magas a keményítő, a fehérje és az ásványi anyag tartalma. A levelek cseranyagokat, flavonoidokat és fitoszterineket tartalmaznak.

A termés és a magvak
forrás: www.pl.wikipedia.org

Olaj kapszulában
forrás: www.skinzremedies.wordpress.com

Olaj
fotó: Banga Szilvia

Gyógyhatásai
A magolaj gátolja az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást. Külsőleg is használhatod pikkelysömör és ekcéma kezelésére. A PMS és a klimax tüneteit enyhíti a rendszeresen fogyasztott olaj, ami kapszulázott formában is kapható. Olaja a szklerózis multiplex kezelésében is bevethető. Levelei hasmenésre hatásosak. A levelét és a virágát is fogyaszthatod teaként. 
A ligetszépe olaj angol rövidítése EPO (Evening Primrose Oil), így ezen a néven is találkozhatsz vele a kereskedelemben. 

forrás: www.aliexpress.com

Oenothera erythrosepala – vöröslő ligetszépe
Régebbi nevén Oenothera glazoviana.
Virágai nagyobbak, mint a parlagi rokonának. Ártereken, parlagokon találkozhatsz vele. Gyógyhatásai a parlagi ligetszépével megegyezőek. A virágbimbók és a szár vöröses színűek.

forrás: www.wildstaudenzauber.de

Kerti ligetszépék
A kerti ligetszépék között vannak sárga, fehér, lilás és rózsaszínes virágú fajok, fajták is. Most néhány sárga virágút szeretnék itt bemutatni. Ha szeretnél ligetszépéket nevelni, kerted napos helyére ültesd. Ha nyáron nagy a meleg meghálálják az öntözést, de amúgy könnyen tartható, igénytelenebb növények közé sorolják őket. 

Oenothera drummondii – egynyári ligetszépe

Oenothera macrocarpa – Missouri-ligetszépe
További elnevezései: nagyvirágú ligetszépe, kerti ligetszépe, alacsonyszárú ligetszépe. Régebbi nevén Oenothera missouriensis.

Oenothera fruticosa - cserjés ligetszépe, négyszögletes ligetszépe
Évelő kerti növény, nálunk is áttelel. Virágai sárga színűek, nappal nyílnak. Az egyik leggyakoribb kerti faj. Biztosan minden kertészetben előfordul, könnyen beszerezhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése