2014. január 31., péntek

Az átmelegítő mézes-citromos gyömbér tea

A hideg téli napokon nagyon jók a melegítő hatású élelmiszerek. Ezek egyike a gyömbér is (Zingiber officinalis), amiből ez az ízletes tea készül.
A gyömbért leginkább szárított, őrölt fűszer formájában ismerjük a mézeskalácsban vagy a gyömbéres kekszben. Kevésbé fogyasztott termék a kandírozott gyömbér, pedig egy-egy zsíros-olajos vasárnapi ebéd után elrágcsálva megkönnyíti az emésztést, sőt a náthás időszakban véd a fertőzésektől, ha minden nap elrágcsálsz egy kis gyömbérdarabot. Frissen már jóval erősebb íze, de a mézes-citromos gyömbér teához ezt fogjuk használni.


Vegyél egy darabka gyömbérgyökeret a kedvenc zöldségesednél, otthon hámozz meg belőle egy kis darabot és reszeld le, kis lyukú sajtreszelővel. Ezt a gyömbér reszeléket forrázd le a vízforralóban vagy a tűzhelyen felforralt vízzel, kb. egy-két percig hagyd ázni, majd szűrd le. Mézzel és citrommal ízesítsd és még melegen fogyaszd el. A legjobb kortyonként meginni.  

kép forrása: www.ohmyveggies.com

2014. január 30., csütörtök

Lícium, ördögcérna, goji

A goji (Lycium chinense) pár éve tűnt fel a gyógynövény piacon, piros színű, aszalt gyümölcsként, mint kiváló antioxidáns forrás. Ismertebb magyar neve a Lycium nemzetségnek, lícium vagy ördögcérna. A líciumok, a Solanaceae (burgonyafélék) családba tartozó lombhullató cserjék, csaknem 110 faj van a nemzetségben. Itt most két fajt szeretnék bemutatni, melyek hazánkban is termesztett növények

Lycium barbarum
-syn. Lycium halimifolium, Lycium vulgare
-közönséges ördögcérna, közönséges lícium, semfűsemfa

Kínában őshonos, onnan került Európába, nálunk a 19. században kedvelt díszcserje volt, főként sövényként ültették. Ma már kivadult növényként tartjuk számon, dísznövényként szinte feledésbe is merült. 2-4 méter magasra is megnő, ágai lehajlóak. Rövidhajtásai tövisekké módosultak. Apró, illatos, lilás virágait nyáron hozza, a termései narancsszínűek és éretlenül mérgezőek, ha lehet ne fogyaszd el. Ha dísznövényként szeretnéd tartani, érdemes tudnod, hogy a száraz, meleg termőhelyeket és a laza talajokat kedveli. Nyáron sem igényel öntözést, ezért ritkán gondozott kertekben is szép sövény nevelhető belőle, de tavasszal szüksége van egy alapos visszavágásra.

Lycium chinense
-syn. Lycium ovatum, Lycium barbarum var. chinense
-kínai ördögcérna, kínai lícium, goji bogyó, Gou gi zi, Goji Berry, Wolfberry

Kína északi részén őshonos gyógynövény, nálunk is télálló, kertészetekben könnyen beszerezhető cserje. Levelei szürkészöldek, ágai tövisesek. Virágai lilák, termései pirosak és ehetőek. Aszalt gyümölcsként és kapszulába zárt növényi kivonatként fogyasztható. A gyümölcsök még a bokron érnek be, kézzel szüretelik és a napon szárítják. A kínai medicinában már régóta alkalmazzák főként szembetegségeknél, magas karotinoid tartalma miatt. Jó hatással van a férfi nemi működésre, emeli a tesztoszteron szintet. Sok vitamint, ásványi anyagot és többféle antioxidánst (béta-karotin, zeaxantin) is tartalmaz.

Fogyasztható az érett gyümölcs önmagában, a gyümölcs leve, a gyümölcsből készített por, növényi kivonat, tinktúra, és az aszalt gyümölcs. A gyógyhatások eléréséhez, ajánlott napi adagja 50-100 gramm aszalt gyümölcs, vagy ennek megfelelő növényi kivonat. A kínai gasztronómiában fogyasztják teaként, a mazsolához hasonlóan felhasználják süteményekben, rizsételekben, hazai rajongói szerint tejbegrízzel is kiváló. Teaként fogyasztva 10-15 percig szükséges áztatnod, gyümölcstea-keverékeket is készíthetsz belőle.

Érdekességek a magyar elnevezéseiről
Az angol fordításból terjedt el a goji bogyó (Goji Berry) mellett a farkasbogyó (Wolfberry) elnevezés is. A valódi farkasbogyók azonban a Scopolia nemzetségbe tartozó fajok. Ugyan egy családba tartozik a Scopolia és a Lycium, azért mégsem ugyanazok a növények. A Scopolia fajoknak minden részük mérgező, részben ezért nem helyes szerintem a farkasbogyó névvel illetni a líciumokat.

A goji virága


Fotó: Banga Szilvia


A goji termése, a wikipedia-ról.



A goji termése a kertemből...

Fotó: Banga Szilvia

...és egy kis havas kép, az alvó rügyekkel.

Fotó: Banga Szilvia


Az aszalt lícium gyümölcs.

Fotó: Banga Szilvia

2014. január 29., szerda

Bemutatkozik a Campona Egészségbolt

Az első szerdai ajánló stílszerűen rólunk szól. 2013 októberében nyitott meg a Terra Herba bolt, Budapest XXII. kerületében, Budatétényben a Campona Bevásárló Központban, boltunkat a Tesco üzletsorán keresd. Nyitva tartásunk lefedi a hét hét napját reggel 9 órától este 8 óráig (a vasárnap kivételt, mert csak este 7 óráig tartunk nyitva). Ez idő alatt szeretettel várunk, akkor is betérhetsz hozzánk, ha csak tanácsokra van szükséged otthoni gyógyfű készleted összeállításához, táplálkozási szokásaid megváltoztatásához, vagy valamelyik étrend-kiegészítőről szeretnél többet megtudni.

Termékeink között nemcsak gyógyteák és gyógyhatású készítmények szerepelnek, hanem az egészséges táplálkozás palettáján megtalálható élelmiszerek és étrend-kiegészítők is. Emellett kínálatunkat kozmetikumok, és gyógyászati segédeszközök is színesítik. Házipatikád teagyűjteményét nálunk könnyen összeállíthatod, akár a szálas, akár a filteres teákat szereted.

A GERE borászat szőlőmagból készült termékeit, az ínycsiklandó csokoládékat, a szőlőmagolajat, valamint a kékszőlőmag és -héj mikroőrleményt is megtalálod polcainkon.

A hidegen sajtolt olajaink között a klasszikus napraforgó olaj mellett megtalálható például az izgalmas mákolaj, a karakteres szezám vagy a népszerű és egészséges tökmagolaj. Ha rajongsz a salátákért, feltétlenül próbáld ki őket.

Az üzletben általában Andi árusít, ő már több éve dolgozik a szakmában, számtalan gyógytea, tabletta és kapszula ismerője. Táplálkozási tanácsadónak tanult, így a reformélelmiszerek terén is tájékozott. Az andi@terraherba.hu e-mail címre is írhatsz neki. Facebook oldalunkon és a itt blogon pedig minden újdonságot nyomon követhetsz.

Reméljük hamarosan a vásárlóink között is üdvözölhetünk!





2014. január 28., kedd

Köszöntő - a blogról

Szeretettel köszöntük a Terra Herba blogon, amit azért hoztunk létre, hogy jobban megismerhesd a növények gyógyhatásait, a fűszerek gazdag illat- és ízvilágát, vagy éppen a reformkonyha rejtelmeit.

Miről olvashatsz a blogban?

Hétfő a herbafotók napja. Gyönyörű képeken mutatunk be egy-egy gyógy- vagy fűszernövényt. Melyeket nyugodtan letölthetsz, hogy elkészítsd saját herbaalbumodat, de ha megosztod a nyilvánossággal, akkor kérlek tüntesd fel a Terra Herba nevet, vagy a kép alatt található fotós nevét. Ez vonatkozik a blogon megjelenő összes írásra is. Köszönjük.

Kedd a házipatika napja. Itt receptekkel fogsz találkozni, melyeket sikeresen alkalmazunk vagy alkalmaztunk kisebb betegségeink leküzdésére. Ha van kedved megírhatod a fenti e-mail címek bármelyikére hasonló tapasztalataidat, hogy mások is megismerhessék egy-egy gyógyfű valódi hatását.

Szerdánként egy-egy gyógynövényes programot, könyvet, cikket, gyógyítót ajánlunk a figyelmedbe vagy érdekes híreket osztunk meg veled.

Csütörtök a herbaportré napja. Ha részletesebben érdekel egy-egy növény, akkor ez a te napod. A botanikai leírás mellett, igyekszünk bemutatni az adott növény gyógyhatásait, felhasználási lehetőségeit és elérhetőségét.

Pénteken gasztronómia, hogy a hétvégén kipróbálj egy-egy ínycsiklandó, gyógyító ételt. Ha van egy finom recepted, itt megoszthatod a blog lelkes olvasóival, a már említett e-mail címek valamelyikére elküldve.

Szombaton egy kis virtuális termékbemutatóra invitálunk. Egy-egy gyógyhatású készítményt szeretnénk bemutatni, amit, ha úgy tartja kedved rögtön meg is tudsz vásárolni üzleteinkben vagy ha épp elfogyott rövid időn belül beszerezzük neked.

Vasárnap hasznos ötleteket olvashatsz a gyógy-és fűszernövények otthoni termesztéséről, gondozásáról. Ha van kerted, teraszod, erkélyed vagy néhány virágcsereped a szobában, itt minden hasznos információt megtalálsz arról, hogyan varázsolj otthonodba egy illatos fűszerkertet.