2014. február 28., péntek

Ildi magmixes sütije

Egy kedves barátnőm osztotta meg velem ezt a receptet (a sütit sajnos még nem). 

5 dkg zablisztet és 5 dkg tökmaglisztet keverj össze 10 dkg puha vajjal, majd adj hozzá 10 dkg reszelt parmezán sajtot, 2 egész tojást, sót, borsot és 10 dkg mag mixet (napraforgó, tökmag, pisztácia, kesudió, dió, szezámmag, lenmag, mák stb...). 

A zabliszt lazítja a tésztát, a tökmagliszt pedig finom ízt ad neki, kihangsúlyozza a magvak ízét. Magkeveréket készen is vásárolhatsz, vagy csupa olyat válogass össze, amik a kedvenceid, itt rengeteg kísérletezésre ad neked lehetőséget ez a recept. 

Ha jól összegyúrtad a hozzávalókat, csomagold fóliába és 1 órán át hagyd a hűtőben pihenni. Ha már eleget pihent a süti is meg te is, akkor lisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki, kb. 1 cm vastagságúra és a kedvenc süti formáiddal szaggasd ki a formákat. Előmelegített sütőben süsd meg, 180 °C-on, 15-18 perc alatt kész is van ez a remek sós rágcsálnivaló. A tepsit sütőpapírral béleld ki. 

fotó: Kákonyi Ildikó


Mag mix

forrás: www.learntocookbadgergirl.com

Jó étvágyat!

Zabliszt, tökmagliszt, magvak lelőhelye a Campona egészségboltban, a Terra Herba-nál.

2014. február 27., csütörtök

A tyúkhúr

Ez az üdezöld levelű, apró fehér virágú növény, gyógyhatásáról és gasztronómiájáról kevéssé ismert. A régebbi gyógynövény könyvek nem is említik meg, inkább gyomnövényként és madáreleségként tartják számon. Ha vannak hullámos papagájaid, akkor már te is biztosan szedtél nekik, a friss zöld növényekből egy kis csemegét. Ahogy múlik a tél megjelennek a kertekben, parkokban a tyúkhúr friss hajtásai is. Magvai már 2ºC körüli hőmérsékleten is csírázni kezdenek.
A közönséges tyúkhúr tudományos elnevezése Stellaria media, és a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozik. A Stellaria (csillaghúrok) nemzetségben 100 körüli a fajok száma, hazánkban több fajuk is él. A közönséges tyúkhúr kozmopolita elterjedésű, ez annyit jelent, hogy a világot járva bárhol találkozhatsz vele. A nedvesebb, üde talajú élőhelyeket kedeveli. Finom, vékony szárai elágazóak, levelei aprók, puhák. A növény habitusa párnaszerű, hajtásai 15-20 cm magasra nőnek. A szárat és a leveleket puha szőrök borítják.

Felhasználása
Frissen salátaként fogyaszthatod, szárítva teaként ihatod. Kipréselt levélből ásványi anyagokban és enzimekben gazdag italt készíthetsz. A zöld italok egyik összetevője lehet. Friss hajtásait ne csak a salátákban próbáld ki, hanem krémlevesek, szendvicskrémek fűszereként is, mert frissen magas a C-vitamin tartalma.

Gyógyhatásai
Az epe és a vese működését segíti, megelőzésként jó a tyúkhúr leginkább, az epénk és a vesénk egészségének a megtartásához. Vizelethajtó hatása is van. Csökkenti a vér koleszterinszintjét a reggel éhgyomorra elkortyolgatott egy csésze tyúkhúr tea. A koleszterinszinted karbantartásához kiváló gyógynövény. Tyúkhúrból növényi tinktúrát és kapszulát is készítenek. Nálunk szálas teaként találod meg a választékban.

Friss hajtások


fotók: Banga Szilvia


Virágzó egyed

forrás: www.cnseed.org


Csillag alakú virága

forrás: www.en.wikipedia.org


Apró magvai

forrás: www.rbgsyd.nsw.gov.au


A szárított növény

forrás: www.lotusteahouse.com


Zöld ital

forrás: www.superfoods-for-superhealth.com

2014. február 26., szerda

Kora tavaszi vadnövények az egészségünkért

A mai ajánlóban egy blogot szeretnék bemutatni. Kora tavasszal az erdőn-mezőn járva rengeteg friss zöldséget gyűjtögethetünk az ebédhez, vacsorához. Legjobb útravaló ehhez olvasnivalónak az erdőkóstoló blog, ahol sok hasznos információt, cikket, receptet találhatsz.

Egy kis ízelítő a növényekből:
Tyúkhúr a koleszterin-szintünknek
Pitypang a vitalitásunkhoz
Medvehagyma immunerősítéshez, értisztítónak
Salátaboglárka vértisztító, méregtelenítő
Csalán méregtelenítéshez


Ha ezeket a friss vadnövényeket társítod egy-egy csésze gyógyteával és a magad termesztette csíranövényekkel, akkor egy tökéletes tavaszi frissítő, méregtelenítő kúrában lehet részed.

Tyúkhúr (Stellaria media)


fotók: Banga Szilvia

2014. február 25., kedd

Gyógyírek köhögésre, torokfájásra

A jól bevált hagymatea
1 fej vöröshagymát héjastól főzz meg fél liter vízben, legalább fél órán át főzd. Hagyd egy kicsit kihűlni és édesítsd mézzel ízlésed szerint. A hagymateát fahéjjal, szegfűszeggel is ízesítheted, ha egy kis változatosságra vágysz. Az értékes gyógyító anyagok a hagyma külső héjában vannak, van aki csak a hagyma héját főzi meg.

forrás: www.mindmegette.hu

Orvosi ziliz
Szálas vagy filteres orvosi zilizt (fehér mályva) áztass egy éjszakán át vízbe, értékes nyálkaanyagai így tudnak kioldódni. A zilizteát akkor alkalmazd, ha szárazon köhögsz és nem szakad fel a váladék. Értékes nyálkaanyagai védik és nyugtatják a nyálkahártyát.

forrás: www.herb-education.hu

Hárstea
Száraz köhögésre. A hársnak magas a nyálkaanyag-tartalma. A hársfavirágból 2 teáskanálnyit forrázz le, hagyd állni 1-2 percig és kortyonként még melegen fogyaszd el. A hárs hurutos köhögésre való. Minél tovább áztatod, annál sötétebb színű, magasabb nyálkatartalmú teát kapsz és az íze is egyre karakteresebbé válik. Próbáld ki, hogy neked melyik tetszik a legjobban. A hárstea élvezeti teaként is kitűnő, nem csak akkor fogyaszthatod ha éppen beteg vagy.

fotó: Banga Szilvia

Lándzsás útifű szirup
Sokak bevált kedvence a készen kapható lándzsás útifű szirup, amit magad is elkészíthetsz házilag, ha te is ezt a gyógyfüvet veted be a köhögés ellen. A recept Maria Treben könyvéből származik.
Húsdarálón darálj le két marék útifű levelet. Ehhez a levélpéphez adj hozzá 30 dkg cukrot, 25 dkg mézet és egy kevés vizet. Folyamatos kevergetés közben gyenge lángon főzd, amíg sűrű massza ne lesz. Még melegen töltsd üvegekbe. A hűtőszekrényben kell tárolni, hogy ne romoljon meg. Útifűből teát is készíthetsz.

forrás: www.oficinadeervas..com.br

Az illatos kakukkfű
Főzz kakukkfű teát, ihatod is öblögethetsz és gargalizálhatsz is vele. A kakukkfű remek baktériumölő hatású. A kakukkfűteáról egy előző bejegyzésben olvashatsz.

fotó: Banga Szilvia

Zsályás öblögető
A torokgyulladás kezelésének egyik kiváló gyógyfüve. Orvosi zsályából (Salvia officinalis) főzz teát és ha kihűlt gargarizálj és öblögess vele íze van. Kicsit kesernyés íze van, ha ezt nem kedveled, válaszd zsálya helyett a  kaukkfüvet. 

fotó: Banga Szilvia

A fekete retek leve
Reszelj egy fekete retket, nyomkodd ki a levét, keverd össze egy kis mézzel és edd meg. Igazán egyedi ízű gyógyszer készíthetsz így magadnak házilag. Készítheted úgy is, hogy kivájsz egy retket (ezt látod a képen) és a egy éjszakára mézet teszel bele, másnap ezt a mézet edd meg.

forrás: www.bubblews.com

Majoránna tea
Ez egy különleges aromájú gyógyír ínyenceknek. Nem zavaró az íze, nyugodtan kipróbálhatod, finom, illatos tea készíthető belőle. Ha az arcüreged a legérzékenyebb a náthás időszakban, akkor ez a te gyógynövényed, de emellett köhögésre is kiváló.

forrás: www.shapeuup.net

2014. február 24., hétfő

2014. február 23., vasárnap

A veteményes előkészítése

Kora tavaszi teendők a fűszerkertben.

Ha vége a télnek, és az időjárás-jelentés már nem szól kemény fagyokról, összegereblyézheted a lombot, a virág-és zöldségágyasaidból, ami eddig védelmet nyújtott a föld alatt áttelelő növényeknek. Óvatosan végezd ezt a munkát, hogy a már kibújt hagymás növények ne sérüljenek meg. A lombot a komposztra vidd, semmiképp ne égesd el.

A balkonládáidban áttelelt növényidet is tisztogasd meg, vágd le az elszáradt részeket, metszd vissza őket, hogy szép kompakt növekedésűek maradjanak. Pótold a kimosódott, kiszóródott virágföldet. Ha valamelyik balkonnövényed már túlságosan behálózta gyökereivel a cserepét, átültetheted egy nagyobb edénybe. A levágott illatozó ágakból, elszáradt levelekből készíthetsz illatos párnákat is.

A kertben az évelőágy túlzsúfolt részeiről is kiszedhetsz most egy-két tövet és szétoszthatod őket. Az így szaporított (tőosztás) növényeket ültesd a kerted más részeibe vagy ajándékozd el őket, növényszerető barátaidnak. Egy-két egynyári virágot és fűszert március közepe táján már állandó helyére is elvetheted, ha talaj már nem fagyott és elég porhanyós. Kora tavasszal helybe vethető fűszer- és gyógynövények: kakukkfű, metélőhagyma, kapor, petrezselyem, metélő petrezselyem, sárgarépa, hónapos retek, kék búzavirág, körömvirág.

Az egyik legjobb kora tavaszi testmozgás a gereblyézés mellett a kertásás, bár ezt tanácsosabb ősszel elvégezni, hogy a növénymaradványokat beforgasd a földbe, és tavaszra finom tápanyag váljon belőlük. Ha ősszel kihagytad ezt a sportot, itt az idő, hogy nekifogj. Választhatsz valamilyen szerves trágyát (ez ma már a kertészetekben a virágföldekhez hasonlóan, csomagolva kapható) vagy forgasd be a földbe, az érett komposztodat.

A teleltetőhelyen tartott növényeidet, például a rozmaringot, a babért, a citrusokat, a stevia bokrot, is visszametszheted, de a szabadba még ne vidd ki őket, ezzel még április közepéig várnod kell.

forrás: www.gardenista.com

2014. február 22., szombat

A csíráztatható magvakról

A mai termékajánlóban a csíráztatható magvak mutatkoznak be. Erre célra külön termesztik a vetőmagvakat, a kerti zöldségmagvak csíráztatásra nem alkalmasak, mert egy részük vegyszerekkel kezelt. Ha csíranövényeket szeretnél enni, csak speciálisan, csíráztatásra alkalmas magvakat vásárolj.

Csíráztatható magvak listája
gabonafélék: árpa, búza, ősbúza, tönköly, zab
hüvelyesek: adzuki bab, csicseriborsó, görögszéna, lóhere, lucerna, mungóbab, szójabab, vörös lóhere, zöldborsó
egyéb: bazsalikom, brokkoli, fehérrépa, fokhagyma, mustár, napraforgó, póréhagyma, repce, retek, ruccola, vöröshagyma, vöröskáposzta, zsázsa

Miért jók a csírák?
Könnyen emészthető, magas tápértékű, élő ételek és nagy hatékonysággal szívódnak fel a bélrendszerünkből. Sok-sok vitaminnal, ásványi anyaggal és antioxidánsokkal ajándékozzák meg a szervezetünket. A csírázás folyamatában a legmagasabb a növények enzimtartalma, ezek a létfontosságú fehérjék számunkra is egészségesek.

Miben csíráztass?
Kapható speciális csíráztató tál, műanyagból, agyagból, vagy üvegből készült. Nagyobb méretű befőttes üvegekből te is készíthetsz házilag csíráztató edényt. A csíráztató edényekről és a csíráztatás folyamatáról, egy későbbi írásomban lesz szó.

Nálunk is többféle csíráztatható mag kapható, de ha valamelyiket éppen nem találod meg a boltunkban, rövid időn belül beszerezzük neked, hogy ne maradj kora tavaszi vitaminok nélkül. Március a tavaszi méregtelenítő kúrákról fog szólni, ehhez a csíráztatott növények tökéletesen megfelelő táplálékok.





fotók: Banga Szilvia

2014. február 21., péntek

Zabkása variációk

Ehhez az egyszerűen finom reggelihez, egy-két marék zabpehelyre, vízre vagy tejre lesz szükséged. És ha meg szeretnéd bolondítani, akkor bármilyen feltétet tehetsz rá a kedvenc lekvárjaid, aszalt gyümölcseid közül. Nekem kókuszreszelékkel és baracklekvárral ízlik a legjobban.

Zabpehely

forrás: www.poridgeclub.wordpress.com

Elkészítése:
Egy kisebb lábasban tegyél fel vizet vagy tejet melegedni, szórd bele a zabpelyhet és 8-10 percig főzd, vagy 3-4 percig és utána lefedve hagyd állni, hogy megdagadjon. Kétszer annyi vízben vagy tejben kell megfőzni, például 1 bögre zabpehely és 2 bögre víz vagy tej. Növényi tejekkel is kipróbálhatod. Pár perc és már kész is, fogyaszd melegen, nagyon finom.

Ha nagyon édesszájú vagy, édesítsd valamelyik, szintén kedvenc édesítőddel, de enélkül is nagyon finom. A friss gyümölcsöket már a kész, megfőtt zabkásához kell hozzákeverni, az aszalt gyümölcsökkel együtt főzheted. Ha eszel tejtermékeket joghurttal, tejszínnel is dúsíthatod, ezeket szintén, a már megfőtt zabkásához keverd hozzá. Fűszerként kakaót, fahéjat, vaníliát vagy reszelt citromhéjat használhatsz, vagy bármit amit szeretsz.

Miért jó a zab a szervezetednek?
Fehérje, rost, vitamin (B1, B2, B6, B9, E, H) és ásványi anyag (kálium, kalcium, vas, foszfor) forrás. Szép lesz tőle az arcbőröd, főként ha még pakolást is készítesz belőle. Megnyugtatja az idegeidet (B-vitamin tartalma révén). Megszünteti a székrekedést, rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésedre. Jó hatással van a csontokra és a fogakra (kalcium tartalma végett). A rendszeres reggeli zabkása (ez a vízben főzöttre érvényes leginkább) fogyasztástól friss és egészséges leszel, próbáld ki. Segíti a vér koleszterin szintjének a csökkentését. Természetes andidepresszáns. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert alacsony a glikémiás indexe.

Zabkása áfonyával....

forrás: www.chelseasmessyapron.com


….fahéjas-magvas....

forrás: www.erecipe.com


….natúran....

forrás: www.healthmango.com


….almás-fahéjas....

forrás: www.simplebites.net


….joghurttal....

forrás: www.babble.com


Ha van kedved próbáld ki a kásafőzést, a többi gabonából is, nálunk mindet megtalálod, hogy változatos reggeleid legyenek. A zab, a kukorica, a köles és a barna rizs, melegítő hatásúak.
A gabonapelyhek felhasználása a konyhában határtalan. Oszd meg velünk, ha van egy jó recepted.

Zabpehely

forrás: www.foodsage.blogspot.com

Jó étvágyat!

2014. február 20., csütörtök

Apróbojtorján

A herbaportréban az egyik kedvenc gyógynövényemet szeretném bemutatni, az apróbojtorjánt, amit lehet párlófűként ismersz, vagy talán Agrimonia-ként (Agrimoniae herba) találkoztál már vele a herbáriákban. Ez, az első ránézésre jelentéktelennek tűnő kis vadvirág, csodás gyógyító hatást rejt magában. Hajtásaiból készült teája képes elpusztítani a szervezetedben tanyázó nátha bacikat. Zöld antibiotikumként is szokták emlegetni, de az antibiotikumok minden káros hatása nélkül száll szembe a kórokozókkal.

Latin nevén Agrimonia eupatoria-ként ismert. Az Agrimonia fajoknak Magyarországon két faja honos, a közönséges párlófű és a  szagos párlófű (Agrimonia procera). A párlófüvek, rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó évelő növények. Gyógynövényként csak a közönséges párlófüvet gyűjtik, de a szagos párlófű is rendelkezik gyógyhatásokkal.
Apró virágai sárgák, füzérbe tömörülnek, egész nyáron virágzik, de a virágzása egészen a tél kezdetéig is eltarthat. Virágzási ideje alatt kell gyűjteni. A természetet járva erdőszéleken, utak mentén, réteken találkozhatsz vele. Egész Európában otthon érzi magát, nem védett, szabadon gyűjthető, de mindig csak mértékkel szedd, hogy legyen miről megújulnia az állománynak. 

Hatóanyagai: cseranyag, kovasav, flavonoidok, keserűanyagok, nyálka, illóolaj.
Ha megfáztál, hasmenésed (gyomor- és bélhurut) vagy más gyulladásos betegséged van teaként fogyaszthatod, napi több csészével is megihatsz belőle. Élvezeti teaként is ihatod, ha tetszik az íze. Én a nátha elleni teakeverékembe mindig beleteszem. Apróbojtorján fürdőt is vehetsz, ehhez 200 g herbára lesz szükséged. Szabályozza az epe- és a májműködést, ha ezek a szerveid gyengébben működnek, akkor próbáld ki a párlófű kúrát. Vízhajtó hatása is van, megelőzhető a vesehomok, vesekő kialakulása.


A közönséges párlófű levele...

fotó: Banga Szilvia


...virága...

forrás:www.wildaboutbritain.co.uk


...termése.

fotó: Banga Szilvia


A szagos párlófű.

fotó: Banga Szilvia

A szagos párlófüvet dísznövényként is ültetheted a kertedbe, virágai a közönséges párlófűéhez hasonlóak, sárgák és füzérvirágzatba tömörülnek, de kicsit nagyobb méretűk miatt feltűnőbbek. 

2014. február 19., szerda

Derűlátó blogajánló

A mai ajánlóban egy bloggertársam írásait szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Nem kapszula, nem tea, nem is italpor vagy szirup, Kati derűlátó blogja a lélekre hat. Olvassátok, ha egy kis derűre vágytok. A békés bögrebarátság képre kattintva (most ez a kép van a kezdőoldalán), eljuthattok az írásaihoz.

forrás: www.derulato.blogger.hu



2014. február 18., kedd

Útifűmaghéj, ha szorult a helyzet

Közeledik a tavasz és vele együtt a béltisztító, méregtelenítő kúrák ideje. Ehhez az útifűmaghéjat is segítségül hívhatod, ez akkor is kiváló szer, ha a székrekedésedet nem gyógyszeres úton szeretnéd megszüntetni. Az útifűmaghéjat a kereklevelű útifűből (Plantago ovata) készítik. Az érett magvak héját megőrlik és gyógyhatású készítményként hozzák forgalomba. Maghéjának jellemző tulajdonsága, hogy nagyméretű, vékony falú sejtjei nagy mennyiségű víz tárolására alkalmasak, ez a növény életében a csírázás folyamatában kap szerepet. Az emberek életében pedig a bélben fejti ki gyógyító hatását. A nagy nyálkatartalmú sejtek folyadék hatására megduzzadnak, és fokozzák a bélperisztaltikát, a mérgező anyagokat megkötik, illetve védő nyálkaréteget képeznek a belekben. A nyálka az emberi szervezetben nem szívódik fel.

Alkalmazása
Az őrleményből 1 evőkanálnyi mennyiséget jól keverj el 2 dl vízben, teában vagy gyümölcslében és gyorsan idd meg. Majd a nap folyamán nagyon fontos, hogy sok folyadékot fogyassz, a legjobb ha legalább 2 liter szénsavmentes vizet megiszol.

forrás: www.en.wikipedia.org

forrás: www.de.wikipedia.org

Arra ügyelj, hogy egyéb hashajtókkal, vagy hashajtó hatású gyógynövényekkel, pl: szenna, ne szedd együtt. Akkor sem szabad ha valamilyen bélgyulladásos betegségben szenvedsz vagy ismeretlen eredetű alhasi görcseid vannak. Ez esetekben feltétlenül fordulj orvoshoz. Ha szedsz valamilyen gyógyszert, akkor azok beszedése után legalább egy órának el kell telnie, mielőtt beveszed az útifű koktélodat.


Sok sikert és kitartást a méregtelenítő kúrákhoz!

2014. február 17., hétfő

Gyermekláncfű

Taraxacum officinale - gyermekláncfű, pitypang, kutyatej
-méregtelenít, vitalizál-








Fotó: Banga Szilvia