Ehhez az egyszerűen finom reggelihez,
egy-két marék zabpehelyre, vízre vagy tejre lesz szükséged. És
ha meg szeretnéd bolondítani, akkor bármilyen feltétet tehetsz rá
a kedvenc lekvárjaid, aszalt gyümölcseid közül. Nekem
kókuszreszelékkel és baracklekvárral ízlik a legjobban.
Zabpehely
forrás: www.poridgeclub.wordpress.com
Elkészítése:
Egy kisebb lábasban tegyél fel vizet
vagy tejet melegedni, szórd bele a zabpelyhet és 8-10 percig főzd,
vagy 3-4 percig és utána lefedve hagyd állni, hogy megdagadjon.
Kétszer annyi vízben vagy tejben kell megfőzni, például 1 bögre
zabpehely és 2 bögre víz vagy tej. Növényi tejekkel is
kipróbálhatod. Pár perc és már kész is, fogyaszd melegen,
nagyon finom.
Ha nagyon édesszájú vagy, édesítsd
valamelyik, szintén kedvenc édesítőddel, de enélkül is nagyon
finom. A friss gyümölcsöket már a kész, megfőtt zabkásához
kell hozzákeverni, az aszalt gyümölcsökkel együtt főzheted. Ha
eszel tejtermékeket joghurttal, tejszínnel is dúsíthatod, ezeket
szintén, a már megfőtt zabkásához keverd hozzá. Fűszerként
kakaót, fahéjat, vaníliát vagy reszelt citromhéjat használhatsz,
vagy bármit amit szeretsz.
Miért jó a zab a szervezetednek?
Fehérje, rost, vitamin (B1, B2, B6,
B9, E, H) és ásványi anyag (kálium, kalcium, vas, foszfor)
forrás. Szép lesz tőle az arcbőröd, főként ha még pakolást
is készítesz belőle. Megnyugtatja az idegeidet (B-vitamin tartalma
révén). Megszünteti a székrekedést, rosttartalma miatt jó
hatással van az emésztésedre. Jó hatással van a csontokra és a
fogakra (kalcium tartalma végett). A rendszeres reggeli zabkása (ez a
vízben főzöttre érvényes leginkább) fogyasztástól friss és
egészséges leszel, próbáld ki. Segíti a vér koleszterin
szintjének a csökkentését. Természetes andidepresszáns.
Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert alacsony a glikémiás indexe.
Zabkása áfonyával....
forrás: www.chelseasmessyapron.com
….fahéjas-magvas....
forrás: www.erecipe.com
….natúran....
forrás: www.healthmango.com
….almás-fahéjas....
forrás: www.simplebites.net
….joghurttal....
forrás: www.babble.com
Ha van kedved próbáld ki a kásafőzést, a többi
gabonából is, nálunk mindet megtalálod, hogy változatos
reggeleid legyenek. A zab, a kukorica, a köles és a barna rizs,
melegítő hatásúak.
A gabonapelyhek felhasználása a
konyhában határtalan. Oszd meg velünk, ha van egy jó recepted.
Zabpehely
forrás: www.foodsage.blogspot.com
Jó étvágyat!