2014. április 28., hétfő

2014. április 27., vasárnap

Dézsás gyógynövényeink: a Stevia-ról

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a jázminpakóca, aki nem más, mint a Stevia rebaudiana nevű évelő növény. A szubtrópusi területeken honos, nálunk dézsás növényként nevelhető. Tavasszal a palántázási szezonban tudsz kisebb cserepes példányokat vásárolni. A kertészetek fűszer- és gyógynövény kínálatában találkozhatsz vele, ezeket a fiatal növényeket láthatod az alábbi képen.

forrás: www.ecoosfera.com

forrás: www.henriettes-herb.com

Bársonyos, csipkés szélű levelei és apró, fehér fészekvirágzatai vannak. Ősszel virágzik. 

forrás: www.ethno-botanik.org

Gyógynövényként a szárított vagy porított zöld leveleit és a növényből készült kivonatokat fogyaszthatjuk. Édesítőszerként szirupot, port és tablettát is készítenek belőle. Cukorbetegek és fogyókúrázok is fogyaszthatják. Gyógyszert is készítenek belőle, az emésztés serkentésére, vérnyomás normalizálására, fáradtság és kimerültség ellen, a túlsúly csökkentésére, és a gombás fertőzések megszüntetésére.

forrás: www.de.wikipedia.org

forrás: www.alimentipedia.it

Hatóanyagai
Steviol glycosideo, ez antibakteriális hatású. Sok ásványi anyagot tartalmaz (magnézium, kálium, foszfor, cink, vas, kobalt, mangán). Aminosavak, illóolaj, pektinek, A-, C-, E-vitaminok.

Gyógyhatásai
Jótékonyan hat a bőrproblémákra, a vércukorszintre, a magas vérnyomásra, a fog és szájbetegségekre, intenzív baktérium és gombaölő hatású. Serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Szellemi frissességet és nyugodt alvást biztosít. Rendszeres fogyasztásával enyhülnek a vérnyomás-ingadozások és jobb lesz az emésztésünk. Erősíti az immunrendszert. Magas a cink tartalma, ez az ekcéma, akne, pikkelysömör és más bőrproblémák kezelésében segíthet. Gátolja az ínysorvadás és az ínyvérzés kialakulását. Candida kezelésében is jó, erős gombaölő hatása miatt. A legjobb hatást tea fogyasztásával érhetjük el.

forrás: www.bonnieplants.com

Egy meglepő termék green coke - stevia-val édesített coca cola
forrás: www.freerepublic.com

Hogyan gondozd a jázminpakócádat?
Napos helyre és jó vízelvezetésű talajba ültesd el tavasszal a Stevia palántákat, vagy vidd ki a telelőhelyről a szabadba. Nagyobb méretű cserepekbe ültetve is nevelheted. Nyáron a nagy melegben naponta öntözd meg a reggeli vagy a délelőtti órákban. 
A leveleit virágzás előtt szüretelheted le, szellős helyen szárítsd meg, teaként fogyaszthatod. Ha sütéshez-főzéshez édesítőszerként szeretnéd felhasználni, akkor vásárolj valamilyen Stevia kivonatot. 

2014. április 25., péntek

Macaccino por

Egy finom reggeli ital, kávé helyett. A Macaccino por három, ízletes összetevőből áll: maca porból, kókuszvirág cukorból és nyers kakaóból. Ha szeretnél valami igazán finomat reggelire, próbáld ki ezt. Vízzel és tejjel is elkészítheted, tejszínnel megbolondíthatod és ha nagyon édesszájú vagy plusz megédesítheted még valamelyik kedvenc édesítőszereddel. 

fotó: Banga Szilvia

Mi az a maca por?
A maca egy Peruban honos növény, perui zsázsának is nevezik. A keresztesvirágúak családjába tartozik, tudományos elnevezése Lepidium meyenii. Hazai elnevezései: maca-maca, maino, ayak chichira, willku. Az Andokban van a hazája, 4000 m feletti magasságban érzi a legjobban magát.
A maca por a növény gyöktörzsének őrleménye. Adaptogén hatású gyógynövény, azaz minden szervünkre pozitív hatással van. Kedvezően hat a vitalitásunkra, hormon háztartásunkra és az immunrendszerünkre. A frissítő, élénkítő hatása egész nap érezhető, ha reggelire fogyasztod a maca port. Csökkenti a krónikus fáradtságot is és a szellemi erőnlétedre is nagyon jó hatással van. 

Maca gyökér és por
forrás: www.sjwellnesscouncil.org

forrás: www.amazon.com

A kókuszvirág cukorról
Egy nagyon különleges ízű édesítőszer a kókuszpálma (Cocos nucifera) virágjainak nektárjából. Egy karakteres, lágy karamellás ízt fogsz érezni, amikor először találkozol vele. Bármihez ugyanúgy használhatod, mint a hagyományos cukrot.

forrás: www.nourishingmeals.com

fotó: Banga Szilvia

Kakaó, a régi ismerős új ruhában
Ebben az összeállításban a kakaó teljesen önmagaként van jelen. A kakaóbabot összetörik, megőrlik és a macaccino összetevőjeként máris élvezheted áldásos hatásait. A kakaó antioxidáns hatású és jókedvre derít. Azt hiszem nem baj, ha jókedvűen, derűsen kezdjük a napot.

forrás: www.reneeloux.com

forrás: www.chocsthatrock.com

Szóval a kedvenc bögrédbe tegyél 1-2 teáskanálnyi macaccino port és ízlésed szerint önts hozzá forró vizet vagy tejet. 

Jó reggelt!

forrás: www.karlitka.blogspot.com

2014. április 24., csütörtök

A zsályákról 1. rész

A Salvia nemzetség több olyan fajt foglal magába, melyek gyógynövényként, fűszerként vagy egyéb tápláléknövényként ismertek. Őket szeretném több, rövidebb cikkben bemutatni. Elsőként a legismertebb fajt az orvosi zsályát vagy kerti zsályát, tudományos nevén a Salvia officinalis-t.

forrás: www.bbc.co.uk

A zsályák az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó évelő növények. Az orvosi zsálya nálunk is honos, fagytűrő félcserje. Ibolyakék virágait a lepkék és a méhek is előszeretettel látogatják. Napsütötte mezőkön, útszéleken találkozhatsz vele. Nyáron virágzik, murvalevelei lilás árnyalatúak. 

forrás: www.apps.rhs.org.uk

Több kertészeti fajtája is van, ezek a levelek színezetében térnek el egymástól. ’Purpurascens’ fajta (bíboros kerti zsálya), fiatal levelei lilás színűek, néhol Salvia officinalis ’Purpurea’ néven találkozhatsz vele. A Salvia officinalis ’Tricolor’ lombja pedig zöld-lila-fehér tarka. A hatóanyag tartalma az alapfajnak a legjobb. Gyógynövényként a leveleket hasznosítjuk, a drog neve Salviae folium, vagy Salviae officinalis folium. 

forrás: www.finegardening.com

Hatóanyagai
Illóolajok, aszparagin, glutamin.

Gyógyhatásai és felhasználása
Görcsoldó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású. Teája toroköblögetésre kiváló a náthás időszakban, köhögésre, hörghurutra, és torokgyulladásra. Segíti az emésztést, leveleit zsíros ételek, sült húsok fűszerezésére használják. Alkoholos kivonata is kapható, illóolaját likőrök készítésére is felhasználják. Köszvénynél jó vértisztító. Szájpenész, fogínyvérzés, fogínygyulladás kezelésére is használható a zsályatea, öblögetőszerként. Zsálya ülőfürdő ajánlott altesti bántalmakban szenvedő nőknek, heti 1 alkalommal.

Hogyan gondozd a kertedben?
Napos helyre, jó vízelvezetésű talajba ültesd, a pangó vízre kifejezett érzékeny. Metszhető, tavasszal vágd vissza a visszafagyott hajtásait, az elöregedett részeket. Magvetéssel, dugványozással és tőosztással is szaporíthatod. Leveleit gyűjtsd, és sötét, szellős helyen szárítsd meg.

forrás: www.suite.io


forrás: www.joenesgarden.com


A következő részekben, a Salvia hispanica-ról, az azték zsályáról olvashatsz, ismertebb nevén Chia magról. A muskotály zsályáról (Salvia sclarea) és a hazai őshonos fajokról.

2014. április 23., szerda

Mandulaünnep a Balatonnál

Mai bejegyzésem egy programajánló a Balatonnál. A mandula körül forog a világ május 3.-án Csopakon. Mandulából készült süteményeket lehet kóstolni. Akinek kedve van sütögetni, be is nevezhet a megmérettetésre, aprósütemény és torta kategóriában.

fotó: Banga Szilvia

forrás: www.happyhomebaking.blogspot.com

A mandulát önmagában, őrölve, lisztként és olajként használhatjuk fel, nemcsak a gasztronómiában, hanem a szépségünk érdekében is bevethetjük. A mandulalisztről már egy korábbi blogbejegyzésben is olvashattál. A mandulaolaj halványsárga színű, hidegen sajtolt olaj. Masszázsolajként önmagában is alkalmazható, de jól keverhető más alapolajokkal és illóolajokkal is. Masszírozásra, testápolásra, babáknál, gyerekeknél és érzékenyebb bőrű egyéneknél is használhatod.

forrás: www.wadsam.com

forrás:www.hort.pudue.edu

forrás: www.kenerdel.wordpress.com

A verseny kiírása
Mandulát használni kötelező! Nevezni 2014. április 30-ig lehet az info@balatonriviera.hu elektronikus levélcímen. A versenyműveket 2014. május 3-án, szombaton 14:00 órától 14:50 óráig lehet leadni és regisztrálni a csopaki strandon.
A zsűri elnöke: Szamos Miklós cukrászmester.
A zsűri tagjai: Oroszlán Szonja (színművész), Ambrus Tibor (polgármester, Csopak), Semsei Sándor (elnök, Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület), Hebling Zsolt (polgármester, Alsóörs) és Éskovács Péter (Sütibank).
Eredményhirdetés és díjkiosztó: 16.30. Információ: 70/371-8501, 87/575-000. Rendező: We Love Balaton és Balaton Riviéra
A versenykiírás forrása: www.nyitottbalaton.hu

forrás: www.cookingclassy.com

forrrás: www.baking-joy.com

2014. április 22., kedd

Mézes torokgyógyító

A gyógynövény-ismereti iskolában tanultam a következő receptet, torokfájásra. Szárított kakukkfüvet, lándzsás útifű levelet, mentát, zsálya levelet, citromfüvet, veronikát és ibolyavirágot tegyél bele egy üveg mézbe, időnként forgasd meg, 2 hétig hagyd érlelődni. Ha elkészült, 1-2 teáskanállal egyél ebből a mézből, ha torokgyulladásod van. Sötét üvegben tartsd, hűvösben a kamrapolcon.

A kakukkfű
Illóolaja köptető, görcsoldó, köhögéscsillapító és enyhén antibakteriális. Egyéb hatóanyagai: cseranyagok, flavonoidok.

A lándzsás útifű
Gyulladásgátló és baktériumölő hatása van. Hatóanyagai: nyálka, flavonoidok, cseranyag, C-vitamin, iridoid glikozidok.

A menta
Antibakteriális hatása van. Hatóanyagai: illóolaj (mentol és menton), flavonoidok, cseranyagok (rozmaringsav)

A zsálya 
Görcsoldó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású.


A citromfű
Görcsoldó, fájdalomcsillapító, vírusölő. Hatóanyagai: illóolaj, flavonoidok, cseranyagok, keserűanyag

Az orvosi veronika
A hörghurut, torokgyulladás ellenszere. Hatóanyagai: iridoid glikozidok, keserűanyagok, cseranyagok.

Az ibolya
Gyulladáscsökkentő hatású. Hatóanyagai: flavonoidok, cseranyag, zsírosolaj és benne E-vitamin, kovasav, K-vitamin.

fotók: Banga Szilvia

2014. április 20., vasárnap

Pompás dió

Dió, pompás dió - Juglans regia
-levele gyógynövény, olaja gyógyír, termése finom-







fotók: Banga Szilvia

Dézsás gyógynövényeink: az Aloe vera-ról

Az Aloe vera az Xanthorrhoeaceae családba tartozó pozsgás növény. Régebbi elnevezése Aloe barbadensis, hivatalos magyar neve: orvosi aloé. Gyógyászati felhasználása széleskörű. Önmagában "nyersen" is használható, de számos gyógytermék összetevője is. Érdemes otthon 1-2 cserép Aloe vera-t tartanod, mert sok esetben remek gyógyír és a növény minden összetevője megtalálható benne, nemcsak 1-2 kivonat.

forrás: www.flowersofindia.net

Hogyan gondozd a cserepes aloédat?
Félárnyékos, világos helyen tartsd, a tűző naptól levelei barnás árnyalatúak lesznek. Az aloé jól tartható szobában is, de ha van rá lehetőséged nyáron tartsd a szabadban. A nyári nagy kánikulában akár naponta is megöntözheted. Az öntözéseket mindig reggelre időzítsd. Ha gyógynövényként felhasználod a leveleit, akkor ne a legfiatalabb leveleket vágd le. 
Tavasztól őszig 2-3 hetente tápoldatozhatod is, pozsgás növényekhez, kaktuszokhoz való tápoldattal. 

Hogyan használd gyógyításra?
Vágd le egy nagyobb levél végéből a szükséges hosszúságú darabot és tedd le egy tiszta papírzsebkendőre, 5-10 percre, hogy a sárga színű nedv a levél bőrszövetéből eltávozzon.  A sárga sejtnedv aloint tartalmaz, amit nem használhatunk fel gyógyító célokra. Hányást, görcsöket okozhat. Mosd le és hámozd meg óvatosan a levéldarabot, ne maradjon rajta zöld rész. Az aloé zselét ezután már felhasználhatod. Horzsolt sebekre, égési sérülésekre, herpeszre, csak úgy bőrápolásként, napégette bőrödre, felfázáskor a hüvelybe helyezve. Ügyelj rá, hogy nyílt sebek kezelésére nem alkalmazhatod. A tiszta aloé zselét meg is eheted.
A zselé, vizet és benne oldott rengeteg hasznos anyagot tartalmaz: vitaminokat (A, B, C, E), ásványi anyagokat (K, Na, Fe, Cl, Mn, Mg, Cu, Cr, Zn), enzimeket, aminosavakat, lignint, szaponinokat, izobarbaloint, barbaloin-glikozidot, aloesavat, fahéjsavat stb...

További képek egy korábbi herbafotó bejegyzésben.

2014. április 19., szombat

Apiterápiás termékeink

Az apiterápia a méhészeti termékek gyógyító célra való felhasználását jelenti. Ha szívesen hívsz segítségül a gyógynövényeken kívül más természetes anyagokat a gyógyulásodhoz, akkor ezek a termékek neked valók. 

Bombus - poszméh 
fotó: Banga Szilvia

Apis - méh
forrás: www.hu.wikipedia.org

Egészségboltunkban és a shopban is megtalálhatod nálunk a propoliszt, a méhpempő tartalmú étrend-kiegészítőket és a szárított, vegyes virágport. 

A propoliszról
A propolisz a gyantás fák rügyeiről származik. A kaptárban tömítő és fertőtlenítő funkciója van. Viaszok, gyanták és balzsamok alkotják. Alkoholos kivonatként és tablettaként hozzák forgalomba. Enyhe fertőzések következtében fellépő felső légúti megbetegedések megelőzésére, illetve enyhítésére, húgyúti és gyomor-bélrendszerben fellépő gyulladások kiegészítő kezelésére, valamint a szervezet védekezőképességének erősítésére. Fogínygyulladás és szálnyálkahártya gyulladás esetén ecsetelésre használható, naponta többször ecsetelj vele. Megszínezheti a fogaidat, ezért óvatosan használd. A tinktúrát szemölcsök, tyúkszemek kezelésére is használhatod.




A méhpempőről
A méhpempő a méhkirálynő fejlődését szolgáló különleges összetételű táplálék. Kikelése után a királynő csak ezt fogyasztja. A méhpempő a méhek garatmirigy-váladéka és a méhek táplálására szolgál. Antioxidáns hatású, védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól. Sok benne a B-vitamin és az acetilkolin. A B-vitamin az idegrendszer megfelelő működéséhez fontos. Az immunrendszert is erősíti, és rendszeres fogyasztása jót tesz a bőrödnek és a hajad egészségének is. 
Nálunk kapszula formájában kapható, egyéb értékes anyagokkal kiegészítve.



A virágporról
A mézet és a virágport a tökéletes táplálékok közé sorolják, mert minden megtalálható bennük, amire a szervezetünknek szüksége van. Erősíti az immunrendszert és szellemi frissességet biztosít. A virágpor íze enyhén csípős, mézbe keverve is fogyasztható. Magas az aminosav és az ásványi anyag tartalma. Triptofánt (ez is egy aminosav) tartalmaz, ami a hajhullásra kiváló gyógyír. Általában vegyes virágport árusítanak. Nyersen és szárított formában is fogyasztható. 

fotók: Banga Szilvia