2014. június 30., hétfő

2014. június 29., vasárnap

Séta a zöldségeskertben

Már majdnem a nyár közepén járunk, nézzünk hát szét a zöldségeskertünkben. Mi mindent lehet leszüretelni. A fűszerek közül folyamatosan szedhető a rozmaring, a kakukkfüvek, a menták, a citromfű, a bazsalikom. Ízük összehasonlíthatatlan a szárított fűszerekével.

Napsütötte rozmaring

Kakukkfű

A zöld lombú petrezselyem, lestyán szinte mindennap az asztalra kerülhet. A sárgarépa gyökere még aprócska, de szép zöld lombjával már díszítheted az ételeidet.

Sárgarépa lomb

Saláták változatossága is kerülhet már az asztalra, te hányfélét ültettél? Aki vetett korai érésű uborkát, az már a saját termésből kovászolhat. Friss zöldborsót már ettünk, a zöldbab nálam még várakozik kicsit, arra hogy a fazékba kerüljön, viszont megsütöttük az első saját termésű cukkiniket. Persze folyamatosan hozza új virágait is.

Salátalevelek

Cukkini virág

Sült cukkini

A paradicsomok és a paprikák szépen virágoznak, az apróbb koktélparadicsomon már zöldellnek a termések, hamarosan randevúznak majd a bazsalikommal és a sajttal egy nagy nyári tálban. Újhagyma, friss új fokhagyma és snidling, ők képviselik most a kertből az ehető hagymaféléket. Szépen fejlődik a cékla és a krumpli is.

Hagymalomb

Cékla

Új burgonya lesz

Végül lássuk a júliusi kerti teendőinket
Gyomlálás és öntözés a két legfőbb kerti feladatunk, na meg a szüret. Aki tavasszal mulcsot terített a növények köré, annak a gyomlálással kevesebb gondja van és még a talaj is nehezebben szárad ki alatta. Ha valami nagyon sűrűn bújt ki, még mindig egyelhetünk. A friss növényi hajtásokat a levéltetvek is nagyon szeretik. Ellenük legjobb védekezési mód biokertekben a katicabogár és a csalánlé és persze a megfelelő növénytársítás nagyon fontos. A tetű elűző növényekről egy korábbi bejegyzésben már írtunk. 
Én hagytam egy kis bogárlegelőt, a tavaly ültetett petrezselyem, zeller és pasztinák szépen virágzik, ebből lehet majd magot gyűjteni. A szelektív hulladékgyűjtés jegyében néha nézzünk rá a komposztra is, folyamatosan kerülhet rá konyhai hulladék és kerti nyesedék is. Finom tápanyag lesz majd belőle a jövő évi termésnek.


fotók: Banga Szilvia

Jó kertészkedést!

2014. június 28., szombat

Meggy, mogyoró, pekándió csokival körbeölelve

Új csokoládék a Gere Pincészetből, gyere és kóstold meg.

A Raffinée sorozat újabb három taggal bővült. A kékszőlőmag őrleményt tartalmazó étcsokoládéval Piemonte-i mogyorót, pekándiót és lilofilizált meggyet vontak be. A meggy kakaóporral, a pekándió sós vaníliával, a mogyoró pedig fahéjjal alkot ellenállhatatlan falatokat.
Csomagolásuk az epres változathoz hasonló, a díjnyertes formációban.
A szőlőmag őrlemény magas rezveratrol tartalmával az egyik legjobb antioxidáns. Megvéd a szív- és érrendszeri betegségektől és gátolja a rákos sejtek szaporodását. A Gere kékszőlőmag- és héj őrleménnyel végzett in vitro (sejttenyészetben, laboratóriumi körülmények között) és humán kísérletek eredményeiről az alábbi cikkekben olvashatsz.
A Pécsi Tudományegyetem állásfoglalása a Gere szőlőmag- és héj őrleményről
Újabb kutatási eredmények a Gere kékszőlőmag- és héj mikroőrlemény hatásairól

A Gere csokikról egy korábbi bejegyzés a webshop blogjában és még egy, ha el akarsz mélyedni a szőlő gyógyhatásaiban.


ChocoMe Raffinée meggyes
A csokoládé és a meggy párosa már megszokott íz, de ebben a változatban mégis meglepetéssel ajándékoz meg minket. Megbízható klasszikus.
Kakaószárazanyag tartalma legalább 65 %.
Nettó tömege: 100 gramm

fotó: Banga Szilvia


ChocoMe Raffinée pekándiós
Ez a sós-édes összeállítás a legínyencebbeknek és a legmerészebbeknek kitalált formáció. A tahiti vanília és a tengeri só találkozása a csokoládéval. Cukor helyett maltittal édesítve készült.
Kakaószárazanyag tartalma legalább 53,9 %.
Nettó tömege: 120 gramm

forrás: www.zabblog.wordpress.com


ChocoMe Raffinée mogyorós
Az ízletes Piemonte-i mogyoróval már találkozhattál a Gere táblás csokoládékban, most a fahéj teszi teljessé az ízét. A pekándióshoz hasonlóan szintén maltittal édesítették a csokoládét, ami körbefonja a mogyorókat.
Kakaószárazanyag tartalma legalább 53,9 %.
Nettó tömege: 120 gramm

forrás: www.fiordilattegelato.com

2014. június 27., péntek

Fagyi másképp

Ki ne szeretné a finom hideg gyümölcsös, édes fagylatot. Házilag is készíthetsz olyan fagyit, ami biztos hogy nem tartalmaz nem természetes eredetű összetevőket. A tejes saját receptem, a tej nélküli pedig Lénárt Gitta könyvéből származik. Mindkettő nagyon finom. 

Tejes gyümölcsfagyi
Többféle gyümölcsből kipróbáltam, és az állaga miatt a vegyes erdei bogyók, a málna, a meggy, az eper és a banán bizonyultak jónak. Ezek közül vágj apróra és fagyassz le 2 tejfölös pohárnyi mennyiséget. Készítheted vegyesen is, az eper a banánnal például nagyon finom. Ha megfagyott tedd a turmixgépedbe vagy a darabológépedbe. Önts hozzá egy doboz (általában 200-250 ml) habtejszínt, és 1-2 teáskanál porcukrot, ha szereted az édesebb ízeket, de így már nem lesz teljesen természetes íze. Turmixold össze és azonnal fogyasztható. Gyorsan olvad és visszafagyasztva már nem olyan ízletes és krémes. 

forrás: www.girlichef.com

Tej nélküli fagyi
A hozzávalókat kell összeturmixolni és utána lefagyasztani. 1 csésze kesudiót, 1 csésze vizet, 1 banánt, 1 evőkanál édesítőszert a kedvencedből, 1 teáskanál vaníliaport, 2 evőkanál előzőleg beáztatott (vízbe) kókuszreszeléket vagy kókuszolajat és 1 csipet sót. Ez a fagyi alap, amelyhez bármilyen gyümölcsöt hozzákeverhetsz, vagy akár kakaót, fahéjat is. 
Ez egy sűrű krém állagú massza lesz, ezt tedd fagyi gépbe vagy valamilyen edényben a mélyhűtődbe. Ha a kívánt állagúra fagyott, fogyasztható. 

forrás: www.rawfoodsolution.com

forrás: www.sunwarrior.com

forrás: www.rawon10.com

Jó fagyizást!

2014. június 26., csütörtök

A herbaportréban: a guggul

Ez a mókás nevű növény egy Indiában honos kis termetű cserje. Tudományos elnevezése latinul Commiphora wightii (C. mukul), magyarul hindu balzsamfa, indiai balzsamfa. A balzsamfafélék családja (Burseraceae) tartozik.  Rokona a tömjén (Boswellia fajok) és a mirha (Commiphora fajok). A családba trópusi és szubtrópusi fák és cserjék tartoznak.

forrás: www.commons.wikimedia.org

A guggul virágai jelentéktelenek (már ha mondhatjuk ezt bármelyik virágra) és virágzatokba tömörülnek. Termésük több termőlevélből kifejlődő csonthéjas termés. A magvak zsírosolajat tartalmaznak. Hajtásaik tövisekké módosultak, szárazságtűrő faj. Gyógynövényként a kérgéből nyert gyantát használják fel.

Guggul gyanta
forrás: www.gumguggal.com

Gyógyhatásai
Az indiai ayurvedikus gyógyászatban régóta használják, mint elhízás elleni szer és a Vata rendellenességek esetén. 
A guggul gyorsítja az anyagcserét, azáltal hogy segíti a zsírbontó enzimek munkáját. Gyulladáscsökkentő, csökkenti a koleszterinszintet. Baktériumölő, összehúzó és immunerősítő hatása is van. Fogyókúrás és koleszterinszint karbantartó étrend-kiegészítőkbe használják összetevőként. 
Várandós- és szoptatós kismamáknak a fogyasztása nem ajánlott. Más koleszterinszint csökkentő gyógyszerekkel együtt ne szedd. 

Guggul tartalmú termékeink

Normocholesterol 
fotó: Banga Szilvia

Garuda Ayurveda Guggul kapszula


Egy kis botanika, az érdeklődőknek, a többi gyógynövényként hasznosított Commiphora faj elnevezései:
Commiphora myrrha - valódi mirhafa
Commiphora abyssinica - arab mirha, abesszin balzsamfa
Commiphora molmol - szomáliai mirha, szomáliai balzsamfa
Commiphora opobalsamum (C. giliadensis) - Mekka-balzsamfa

2014. június 25., szerda

Újabb levendulás hétvége

forrás: www.waxandgo.ru

A mai ajánlóban az I. Szegedi Levendulanapokról lesz szó. Az idén először rendeznek a szegedi füvészkertben levendulanapokat. Június 28.-29.-én mindenkit szeretettel várnak, szombaton délelőtt 10 órától, vasárnap 11 órától indulnak a programok, melyek között lesz kiállításmegnyitó, gyerekelőadás, színház. Közben egész napos kézművesvásár lesz és levendulából készült gasztronómiai ínyencségekkel is megismerkedhetsz. 

forrás: www.kleinezeitung.at

Ha már unod a levendulát a füvészkertet is bebarangolhatod. A Szegedi Egyetem Füvészkertjének növényekkel való betelepítését 1925-ben kezdték el, és azóta is folyamatosan tart. Így láthatsz itt gyönyörű idős fákat és fiatal, új kertészeti fajtákat is. Nemcsak hazánk növényvilágával ismerkedhetsz meg, hanem az üvegházakat bebarangolva, a trópusoktól a sivatagi növényzetig láthatsz itt egy-egy csodát. 

További levenduláról szóló bejegyzéseink, ha még nem olvastad:

2014. június 24., kedd

Tisztítókúra almával

Almával finom és egyszerű tisztítókúrát végezhetsz.
Minden nap reggel, délben és délután egyél meg egy almát és utána igyál meg 2 pohár vizet. Az alma tisztítja az emésztőrendszert, mert magas a rosttartalma, feltölti a szervezetedet vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A 2 pohár vízre azért van szükség, hogy hatékonyabb legyen a béltisztítás, ne okozzon az alma gyomorégést, ha az ideális testsúlyodat szeretnéd megtartani, akkor ahhoz is hozzásegít, hogy kevesebbet egyél, mert így teltségérzetet okoz.


Az alma gyógyhatásai
A gyümölcsök közül az almának és a szőlőnek van a legjelentősebb tisztítóereje. Az alma vagy almalé rendszeres fogyasztása stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást. Az étvágyat az egész alma jobban csökkenti, mint az almalé, ezért ha a fogyókúrád részeként fogyasztod az almát, akkor inkább gyümölcs formájában edd, ha szervezeted tisztításra szeretnéd használni, akkor a frissen préselt, rostos almalé is kiváló. Az almában sok a pektin, a C-vitamin, és a bioflavonoid tartalma is jelentős. Az almahéjban sok a magnézium, a karotin és a vas. Az alma a hasmenésnek és a székrekedésnek is egyaránt jó ellenszere.  

fotók: Banga Szilvia

2014. június 23., hétfő

Tüdőfű

Pulmonaria officinalis - pettyegetett tüdőfű
-légúti megbetegedésekre, köptető hatású-




fotók: Banga Szilvia

2014. június 22., vasárnap

A levendula gondozása

Most hétvégén volt/van Tihanyban a Levendulafesztivál, így a kerti napon a blogban egy kicsit a levendula gondozásáról szeretnék írni. Ha még nincs a kertedben, akkor jövőre már saját szüretelésű levendulád lehessen, az otthonodban, a házipatikádban.

forrás: www.whiteflowerfarm.com


Gyógynövényként a keskenylevelű levendulát (valódi levendula vagy francia levendula néven is ismert), tudományos nevén a Lavandula angustifolia-t termesztik. Ez a faj eredetileg a Földközi-tenger vidékén honos, télálló félcserje. Nálunk is szépen áttelel. Tihanyban is ez a faj található az ültetvényeken. 

Gondozása
Tavasszal vásárolhatsz kis levendula palántákat vagy nagyobb, idősebb cserepes példányokat a kertészetekben, virágüzletekben. Kerted meleg, napos helyére ültesd el őket. A levendula kedveli a meszes, száraz talajokat. Júniusban virágzik és a szüretélessel egyidőben vissza is vághatod a töveket, de legkésőbb ősszel vágd vissza, hogy szép kompakt kis cserjéid maradjanak. Ha levendula sövényt szeretnél, akkor 20-30 cm-re ültesd egymástól a töveket. 

Ültetésre váró tövek
forrás: www.crocus.co.uk

A fiatal példányok, vagy ha cserépben neveled a levenduláidat a teraszon vagy az erkélyeden akkor nyáron öntözést igényelnek. A kertben jól begyökeresedett, idősebb töveket már nem muszáj öntöznöd, kiválóan elvannak a meleg, napsütötte nyárban.

Ha szaporítani szeretnéd a levenduláidat, akkor augusztusban vágj róla félfás dugványokat és kisebb cserepekbe ültess el 2-3 dugványt. Öntözd és tedd ki a kertbe félárnyékos, meleg helyre. 

Ha szárított virágként szeretnéd felhasználni, akkor még a kinyílás előtt le kell szüreteld a virágfüzéreket. Az alábbi képeken láthatod a kinyílás előtti bimbókat és a szépen kinyílt virágokat is. 

Levendulabimbók
forrás: www.stories.rbge.org.uk

Kinyílt levendulavirágok
forrás: www.commons.wikimwdia.org

Levendulacsokor
forrás: www.essentialnaturaloils.com

A virágszárról leszedett bimbók
forrás: www.artfire.com

Szárított levendulacsokor
forrás: www.whatabloom.com

A Lavandula angustifolia-nak dísznövényként több fajtáját is termesztik, a kertészetekben rózsaszín és fehér virágú fajták is kaphatóak. Gyakoribb fajták: ’Hidcote Blue’, ’Lady Lavender’, ’Rosea’, ’Hidcote Superior’, ’Alba’, ’Hidcote Pink’ , 'Nana Alba'

'Nana Alba'
forrás: www.vivaipriola.it

Levendula ültetvény
forrás: www.gartenzauber.com

Lavandula latifolia
Ez a széleslevelű vagy spanyol levendula. Szintén felhasználják gyógyászati célokra, de kevesebb mennyiségben, mint keskenylevelű rokonát. Illóolaja rosszabb minőségű, mert linalool tartalma nem éri el a gyógyászatban megkívánt mennyiséget, de a háztartási termékek illatosítására ez is megfelelő. A virágfüzér elágazó, így könnyen felismerheted ezt a fajt és később is virágzik. 

Lavandula x intermedia

Angol levendula, a Lavandula angustifolia és a Lavandula latifolia természetes hibridje. Lavandinnak is nevezik. Kinézetre a valódi levendulára hasonlít, de levelei kicsit szélesebbek. Tavasszal nagyon szép cserepes, virágzó példányai kaphatóak. Ismertebb fajták: ’Hidcote Giant’, ’Alba’.

A levendula gyógyhatásairól és felhasználásáról a webshop blogban olvashatsz bővebben. Boltunkban levendula illóolajat, levendula tartalmú gyógyteákat, kecsketejes-levendulás szappant és fülgyertyát tudsz vásárolni. A levendula tartalmú termékeinket ide kattintva találod meg.

Egyéb levendula fajok
Ezek gyógynövényként nem használhatóak fel, de a kertedben, teraszodon változatosságot visznek a növényeid közé. 
Lavandula canariensis, Lavandula dentata, Lavandula lanata, Lavandula multifida, Lavandula pinnata, Lavandula viridis.

Lavadula stoechas
Fűzéres levendula, neki is sok kertészeti fajtája ismert. Nagyon dekoratív virágai vannak. Ez a faj érzékenyebb a hidegre, nálunk nem biztos, hogy áttelel, ha ilyet ültetsz, télen feltétlenül takarnod kell, pl. lombbal. Ha cserépben neveled, akkor télen vidd be világos, fagymentes helyre. Nem ősszel kell visszavágnod, hanem csak tavasszal, ez is védelem a hideg és a fagyok ellen. Az öreg fás szárakból már nem hoz új hajtásokat.
Fehér, rózsaszín és lilás árnyalatú virágszínű fajtáit termesztik.

forrás: www.luirig.altervista.org

forrás: www.crowders.co.uk

forrás: www.jardinesenpaisajes.blogspot.com