2014. szeptember 5., péntek

Sáfrányos rizottó

A valódi sáfrány az egyik legdrágább fűszer, de megéri vásárolni belőle egy kis csomaggal, mert nagyon jó ízt és színt ad az ételeknek. Mai receptünkben 6 szál sáfrány bibét használunk fel.

fotó: Banga Szilvia

Röviden a sáfrányról, ha még nem ismered
A valódi sáfrány egy kedves hagymás növény, tudományos neve Crocus sativus, a kertünkben, kora tavasszal nyíló krókuszok rokona. A virágok bibéit szedik ki és szárítják meg, és mivel egy virágban csak egy kis háromosztatú bibeszál található, ezért nem túl olcsó ez a fűszer. A valódi sáfrány ősszel virágzik, virágai szép lila színűek. Gyógynövényként görcsoldó és étvágyjavító teakeverékek alkotója. 

forrás: www.yourweightlossaid.com

A rizottó elkészítése
A rizottóhoz 2 személyre, 15-20 dkg rizsre lesz szükséged. Hámozz meg és vágj apró darabokra 1 fej vöröshagymát (ha szereted, a zamatosabb mogyoróhagymát használd) és pirítsd meg 4-5 evőkanálnyi olívaolajon. Vágj vékony karikákra 1 sárgarépát, 2 kisebb cukkinit vagy 1 padlizsánt és 1 fej fokhagymát, majd add hozzá a hagymához a rizzsel együtt. 

fotó: Banga Szilvia

Közben tegyél fel forrni 3 dl vizet 6 szál sáfránybibével. Fedő alatt főzd 10 percig. Ha a rizs és a zöldségek kissé megpirultak öntsd rájuk a sáfrányos levet, adj hozzá még 1 feldarabolt paradicsomot és fűszereket: sót, borsot, cayennei borsot (ha szereted a csípős ízeket). Ha kész szórd meg 1 csokor friss petrezselyemmel. Ha az egészségtudatosabbak táborát erősíted, barna rizzsel készítsd el. 

fotó: Banga Szilvia

Bevásárló lista
rizs
hagyma, fokhagyma
cukkini vagy padlizsán
sárgarépa
sáfrány
friss petrezselyem
nagy serpenyő fedővel

Jó étvágyat!